Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

A. van den Heuvel & Zoon

Het Hooghuis

Eind 16de eeuw was men in en rond Geldrop bezig met textiel. Textiel zit in ons DNA. De grondlegger van de fabrieksmatige productie van textiel was Adrianus van den Heuvel (1794-1854). Hij was de zoon van bierbrouwer en grootgrondbezitter Wilhelmus A. van den Heuvel. Adrianus stond in 1816, op 22 jarige leeftijd ingeschreven als belastingplichtige fabrikeur.

Adrianus stichtte rond die tijd, samen met zijn zwager Henricus Eijken een firma in textiel. Zij waren beide lakenfabrikeurs en noemden hun firma 'De Compagnie'.

In 1836 kocht Adrianus van den Heuvel een pakhuis, drooghuis, ververij, spinnerij en spoel.

Dit pand, in de volksmond 'Het Hooghuis' genoemd, was in 1812 nog in bezit van Joost Vogelpoel, eigenaar van het - in die tijd-  met afstand belangrijkste textielbedrijf in Geldrop.

In Het Hooghuis zit tegenwoordig Grandcafé Taste.

Adrianus van den Heuvel (1848-1911), nazaat van één van de oprichters, zette in 1895 de fabriek voort. Hij is anno 2016 verweven met één van zijn nakomelingen, Philippe van den Heuvel.

Adrianus Josephus Leonardus Maria  van den Heuvel </br/>Zoon van Wilhemus van den Heuvel & Paulina Kouwenbergh Fabrikeur 1848 - 1911

Adrianus Josephus Leonardus Maria van den Heuvel
Zoon van Wilhemus van den Heuvel & Paulina Kouwenbergh Fabrikeur 1848 - 1911

Philibert Jeanne Gerardus Marie van den Heuvel <br/>Zoon van Philibert Jan Maria Cornelis van den Heuvel Operationeel manager brandweerpost Aalst-Waalre-Eersel 1966

Philibert Jeanne Gerardus Marie van den Heuvel
Zoon van Philibert Jan Maria Cornelis van den Heuvel Operationeel manager brandweerpost Aalst-Waalre-Eersel 1966

Onthulling duoportret van den Heuvel </br/> Zondag 3 januari 2016 begon het nieuwe jaar met de onthulling van het duoportret van Philippe van den Heuvel (1966-heden) een nazaat van de textielfabrikant Adrianus van den Heuvel (1794-1854). Hiermee werd het verleden verweven in het heden.

Onthulling duoportret van den Heuvel
Zondag 3 januari 2016 begon het nieuwe jaar met de onthulling van het duoportret van Philippe van den Heuvel (1966-heden) een nazaat van de textielfabrikant Adrianus van den Heuvel (1794-1854). Hiermee werd het verleden verweven in het heden.

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x