Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

Boeiend weverijmuseum!

Weverijmuseum vernieuwd!

Om de herinnering aan het bewogen textielverleden van Zuidoost Brabant in het algemeen en Geldrop in het bijzonder levend te houden, werd in 1983 het initatief genomen tot oprichting van een Weverijmuseum. Het museum vestigde zich in een oud textielfabriekje in de H. Geeststraat.

Het Weverijmuseum Geldrop heeft de afgelopen maanden een complete metamorfose ondergaan. Op moderne en audiovisuele wijze wordt de rijke textielhistorie van Geldrop en Mierlo in de 19e en 20e eeuw in beeld gebracht. Ook het Sagebien waterrad is nu prachtig zichtbaar

Het kenmerkende van dit museum is dat oude machines in bedrijf zijn, ze "werken". Dit is museaal gezien een vrij unieke positie voor een museum. En dat is nog steeds zo.Het museum ontwikkelde zich voortvarend en trok veel bezoekers. In 2000 verhuisde het museum naar een monumentaal fabrieksgebouw (het gebouw staat op de Rijksmonumentenlijst) aan de Molenstraat in Geldrop, gebouwd over een zijarm van de Kleine Dommel.

Weverijmuseum</br/>een monumentaal fabrieksgebouw aan de Molenstraat

Weverijmuseum
een monumentaal fabrieksgebouw aan de Molenstraat

Op deze plaats was sinds de Middeleeuwen een watermolen gevestigd. Een document  uit 1798 beschrijft een dubbele watermolen die dienst deed als korenmolen, oliemolen en volmolen. Als volmolen werd de Geldropse watermolen in 1820 opgenomen in de fabriek van wollen stoffen van de firma Van den Heuvel & Eijcken. Willem van den Heuvel zette in 1851 het bedrijf voort, liet het huidige gebouw neerzetten in 1863 en vernieuwde het waterrad in 1874. Er kwam toen een Sagebien-waterrad. Het was een modern ontwerp voor die tijd. Een Sagebien-rad was een langzaam draaiend onderslagrad, dat door een groot aantal licht gebogen schoepen een hoog rendement haalde.

Mogelijk is van den Heuvel tot deze keuze gekomen door zijn vriend Petrus Regout, oprichter van de Sphinx aardewerkfabriek. Regout had voor zijn vernismolen in Maastricht enige jaren daarvoor ook een Sagebien-rad laten plaatsen.


Als u meer in detail geïnteresseerd bent in de textielgeschiedenis van Geldrop ga dan eens naar de website van het Weverijmuseum: www.weverijmuseum.nl

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x