Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

De Kleine Dommel

De rivier ‘De Kleine Dommel’ die door Geldrop stroomt, was eeuwenlang van grote betekenis voor de Geldropse textielindustrie.

Voor het wassen van de wol, het spoelen van de lakens, het verven en vollen hadden de Geldropenaren veel water nodig. Door te vollen krompen de stoffen, waardoor deze sterker werden. De Dommel was al van groot belang in de tijd van de thuiswevers. Tot midden 19e eeuw weefde men thuis. De producten die men had geweven, werden vervolgens afgewerkt en verkocht door zogenoemde fabrikeurs.

Sinds de middeleeuwen stond aan De Kleine Dommel een watermolen die dienst deed als graan-, olie- en volmolen. In 1854 kocht de firma Van den Heuvel de watermolen van baron de Heusch van Zangerije, die hem op zijn beurt weer overgenomen had van de Vrouwe van Mierlo. Later werd deze molen vervangen door een waterrad. Het waterrad dreef de volmachines aan.

Foto van De Kleine Dommel<br/>Met op de achtergrond de textielfabriek van H. Eijcken & Zonen<br/>Foto gemaakt door Otger Koch

Foto van De Kleine Dommel
Met op de achtergrond de textielfabriek van H. Eijcken & Zonen
Foto gemaakt door Otger Koch

Ook toen er rond 1830 fabrieken in Geldrop ontstonden, bleef De Kleine Dommel van groot belang. Fabrieken werden vaak bij de rivier gebouwd. Zo ook de fabriekspanden van de firma’s A. van de Heuvel & Zoon, H. Eijcken en Zonen en A. van der Heijden.

Op dit kaartje zijn in het rood de fabriekspanden van A. van den Heuvel & Zoon en H. Eijcken & Zonen aangegeven<br/>(Bron: BHIC)

Op dit kaartje zijn in het rood de fabriekspanden van A. van den Heuvel & Zoon en H. Eijcken & Zonen aangegeven
(Bron: BHIC)

Nu vormt De Kleine Dommel een prachtig onderdeel van de natuur in Geldrop.

 

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x