Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

Programma - ‘Verleden (ver)weven in heden’

 

Opening mobiele expositie ‘Wevers gezocht!’

Het afgelopen jaar is de LEVgroep in samenwerking met de gemeente Geldrop-Mierlo bezig geweest met het organiseren van de mobiele expositie ‘Wevers gezocht!’ die in het teken staat van de vele textieljaren van onze gemeente. Op vrijdag 8 september gaat deze expositie van start. De opening vindt plaats om 15.00 uur. Dit gebeurt door wethouder Hoekman en de heer Scharroo van de Levgroep Geldrop-Mierlo in het bijzijn van iedereen die zich hiervoor heeft ingezet.De expositie vindt plaats in het dienstencentrum van de LEVgroep aan de Kettingstraat 5 in Geldrop. 

De expositie is ook in de weken er na nog te bewonderen. Tot en met 21 september is de expositie geopend op alle werkdagen (dus niet in de weekenden) van 10:00 uur tot 12:00 uur en van 14:00 uur tot 17:00 uur. 
Ga naar dit artikel > 

 

Onthulling showcontainer ‘Verleden (ver)weven in heden’

Op maandag 11 september start de herinrichting van de Korte Kerkstraat. Om deze mijlpaal te benadrukken onthullen we op de Heuvel een glazen showcontainer die de komende jaren met wisselende exposities over ‘Verleden (ver)weven in het heden’ te zien zal zijn op een aantal locaties in het centrum van Geldrop.
Ga naar het artikel > 

 

Presentatie ‘Het Geheim van het verdwenen Katoenpad’ tijdens Big Sheep Tour

Op donderdag 14 september doet ‘The Big Sheep Tour’ Geldrop aan. Een dag later loopt de kudde door Mierlo. Ruim 250 Kempische heideschapen lopen op donderdagmorgen van Nuenen naar Geldrop richting De Bleek, het plein voor het Weverijmuseum.
Klik hier voor het programma of kijk hieronder > 

Kom Schapen Kijken in Geldrop-Mierlo

Kom Schapen Kijken in Geldrop-Mierlo

Een uitgelezen moment om daar het nieuwe avonturenboek ‘Het Geheim van het verdwenen Katoenpad’ te presenteren. De Geldropse schrijfster Marianne Canters is trots op het resultaat. ‘Het is een spannend en avontuurlijk boek geworden over het verdwenen katoenpad tussen Geldrop en Mierlo. Dit  pad had een bijzondere functie. Het werd gebruikt door fabrieksarbeiders uit Mierlo die te voet naar de fabrieken in Geldrop gingen.’

Het geheim van het verdwenen katoenpad

Het geheim van het verdwenen katoenpad

Er is niet alleen een boek over geschreven. We zijn ook bezig met de voorbereidingen voor het terugbrengen van het Katoenpad. Dit wordt een belevingspad. Bezoekers van het pad (jong en oud) beleven straks een unieke ervaring. Tijdens de wandeling worden alle zintuigen geprikkeld: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. In het najaar kunnen we hierover meer vertellen en laten zien! Het is de bedoeling dat het Katoenpad in het voorjaar van 2018 wordt geopend.

 

14.00 uur Welkom  publiek en kudde bij Weverijmuseum. 
14.15 uur Start allerlei leuke activiteiten voor jong en oud.
16.00 uur Op visite bij de Bosfreule…. 
16.30 uur met aansluitend avontuurlijk straattheater.
17.00 uur Wethouder Hoekman en Marianne Canters presenteren het eerste exemplaar van ‘Het geheim van het verdwenen Katoenpad’.  
17.15 uur De Bosfreule maakt de ‘gouden boekenlabel’ winnaars bekend (kijk vanaf 1 september voor actie op: verweven.nl). 
18.30 uur Netwerkborrel Schaap van de zaak bij Kasteel Geldrop. 
22.00 uur Einde programma, de schapen gaan bij het kasteel van hun verdiende nachtrust genieten.

Ontwikkeling textielroute

We zijn ten slotte bezig met het ontwikkelen van een wandelroute langs een aantal locaties uit ons textielverleden. Hiervoor laten we in stijl met het thema passende informatiezuilen ontwerpen. De zuilen komen op acht plekken in het centrum van Geldrop en zijn onderdeel van een nieuwe wandelroute langs markante plekken uit de textielgeschiedenis. Ontwerper Dirk Smit en grafisch ontwerper Bas Koreman uit Eindhoven hebben de zuilen bedacht. Centraal in hun ontwerp staan spreekwoorden die met weven en textiel te maken hebben. Smit vertelt dat ze op dat idee kwamen door een filmpje met de Geldropse oud-wever Piet Stoop waarin hij allerlei spreekwoorden met betrekking tot weven benoemt. Het spreekwoord op de zuil heeft een relatie met de plek waar het staat. ,,De zuilen vormen op die manier een venster naar het verleden", legt Koreman uit. ,,Bij het oude pand van de Rabobank gaat het dan bijvoorbeeld om 'er goed garen bij spinnen' omdat dat een plek is waar geld werd verdiend",  voegt Smit toe. 

Het spreekwoord wordt begeleid door een kort stukje tekst over de geschiedenis van de plek. Er staat bovendien een afbeelding bij.  Daarin ligt de focus op handen. Smit: ,,Want het zijn de arbeiders die het werk verricht hebben. Handen die de welvaart geweven hebben. Draad voor draad."

Maar de zuilen zijn ook interactief. Er staat een QR-code op die met bijvoorbeeld een smartphone gescand kan worden. Via de code komt de wandelaar vervolgens terecht in het online magazine op verweven.nl. In dit magazine staan straks korte verhaaltjes, foto’s en filmpjes over het textielverleden van Geldrop. Begin 2018 moeten de zuilen er staan en is de route te lopen.

 

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x